Hipertónia és asztma: Mit kell tudni

Hipertónia és asztma: Mit kell tudni

Az asztmás embernél nagyobb a magas vérnyomás kockázata, és fordítva. A kapcsolatok társulhatnak mindkét, az előírt kezelés genetikai alapjához vagy a feltételek kialakításához hasonló kockázati tényezőkhöz.

asztma lehet a magas vérnyomás – hipertónia – kockázati tényezője, és viszont a hipertónia súlyosbíthatja az asztma tüneteit.

Ez a cikk feltárja a hipertónia és az asztma, a kockázati tényezők, valamint a potenciális kezelések és kezelési kapcsolat kapcsolatát.

Hogyan fedik át a hipertónia és az asztma?

Az asztmában szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel járnak magas vérnyomással, és viszont a magas vérnyomás jelenléte megnövekedett asztma súlyosságát okozhatja.

A 2022 -es tanulmány megállapította, hogy az allergiás rendellenességek kórtörténetében szenvedő emberek nagyobb kockázatot jelentenek a magas vérnyomás és a szívbetegség kialakulásának.

Az allergiás rendellenességek példái olyan allergiák, mint például:

 • Asztma
 • Allergiás rhinitis
 • Élelmiszer -allergia
 • atópiás dermatitis

Genetika

A tudósok úgy találták, hogy a hipertónia és az asztma között valószínűleg genetikai kapcsolat van. Egy 2019 -es tanulmány 330 gént tárolt mindkét állapothoz.

A tanulmány mögött álló kutatók felfedezték a gének közötti összekapcsolódást. A megosztott gének közötti szoros kapcsolat részben lehet, hogy az emberek egyszerre alakulnak ki mindkét körülményt.

Egy másik 2018 -as tanulmány bizonyos géneket azonosított, amelyek a legfontosabb prioritást élvezték a komorbiditás kialakulásában mindkét állapotban.

Gyógyszerek

2019 A kutatás feltárta az egyes betegek bizonyos gyógyszerek közötti kapcsolatokat, amelyek súlyosbíthatják a másikot.

Bizonyos antisztmás gyógyszerek súlyosbíthatják a hipertónát. Eközben a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek bonyolíthatják az asztmát.

béta-blokkolók, mint például a propranolol és a metoprolol, a vérnyomás szabályozására használják, hajlamosak az embereket az asztma támadásokra. Az asztma kezelésére szolgáló béta-agonisták jelentős változásokat okozhatnak a vérnyomásban. Ezért az orvosok óvatosan használják őket a magas vérnyomásban szenvedő embereknél.

ACE-gátlók, például a lisinopril, a vérnyomás csökkentése érdekében, köhögésszerű tüneteket válthatnak ki, amelyek súlyosbítják az asztmát.

Az orvosok egy személlyel fognak dolgozni, hogy megtalálják a legmegfelelőbb kezelési tervet annak meghatározására, hogy mely gyógyszerek kezelik az egyik vagy mindkét feltételt.

Mindkét állapot kockázati tényezői

A hipertónia és az asztma kockázati tényezői átfedésben lehetnek. A megemelt testtömeg -index (BMI) gyakori kockázati tényező mindkét állapot kialakulásához. Hasonlóképpen, azoknak az egyéneknek, akik cigarettát dohányoznak és hosszú távú stresszt szenvednek, fokozott kockázatot jelentenek.

asztma kockázati tényezők

Az emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki asztmával, ha vannak:

 • Az asztma története családjukban
 • < Li> ismert környezeti allergia

 • Légzőszervi fertőzések az élet elején
 • A dohányzás története

Hipertónia kockázati tényezők

Az egyének egyének története nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, ha:

 • Elhízásuk van
 • Kövesse a kiegyensúlyozatlan étrendet
 • Alkohol vagy dohány fogyasztása
 • < Li> családi kórtörténetében hipertónia van.

  Mindkét állapot kezelése és kezelése

  A asztmával rendelkező magas vérnyomás -kezelési ajánlások korlátozottak. A legtöbb egészségügyi szakember hajlamos mindkét egyéni állapot kezelési protokolljait követni.

  Az orvosok, akik mindkét állapotban kezelik az embereket, az életmód módosításait is javasolhatják a gyógyszerek felírása mellett. Például az életmódbeli változások, például a testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhatnak mind a magas vérnyomás, mind az asztma súlyosságának csökkentéséhez.

  A hipertónia és az asztma kezelése személyenként változik. Az orvosok javasolhatják az egyes feltételekhez egyedi vezetési stratégiákat. Megvizsgálhatják, hogy a stratégiák hogyan fedik egymást, és szükség esetén módosítják.

  asztma kezelése

  A legtöbb asztmás ember sikeresen kezelheti tüneteit gyógyszerekkel és életmódbeli változásokkal.

  Gyógyszerek

  Asztma gyógyszerek két formában érkeznek: Gyors lerakódás (rövid hatású) és hosszú távú kontroll (hosszú hatású).

  A rövid hatású gyógyszerek szabályozzák az asztma támadás tüneteit. A belélegzett albuterol a szokásos kezelés az akut asztma kezelésében. Ugyanakkor a hosszú hatású hörgőképesek segítenek az embereknek kevesebb és enyhébb támadásokhoz.

  Bizonyos asztmás emberek is megkönnyebbülést találnak a porlasztógéptől. Ez a gép asztmás gyógyszereket szállít köd formájában. Az asztmás emberek ebben a ködben egy szájrészen vagy maszkon keresztül lélegezhetnek. A

  gyulladásgátló gyógyszerek vagy kortikoszteroidok szintén segíthetnek az asztma tüneteinek kezelésében. Az emberek ezeket a gyógyszereket a következő formákban szedhetik:

  Életmódváltozások

  Az asztma gyógyszeres kezelés néha nem elegendő az állapot kezeléséhez. Bizonyos életmód -változások is hasznosak lehetnek, ideértve a következőket:

  • A jóga és a légzési gyakorlatokban való részvétel
  • A gyümölcs, a zöldség és a teljes kiőrlésű bevitel növelése
  • Figyelem Rendszeres testmozgás

  Az ismert allergén és a környezeti kiváltók elkerülése elősegítheti az asztma támadások számának csökkentését, és az otthoni vagy iroda levegőminőségének maximalizálása szintén javíthatja az asztma tüneteit.

  Tudjon meg többet a szokásos asztma -kiváltókról.

  Hipertónia-kezelés

  Az orvosok gyógyszereket írhatnak elő a magas vérnyomás kezelésére, például béta-blokkolók és ász-gátlók kezelésére. A diuretikumok segítenek a testnek megszabadulni az extra sótól és a víztől a vérnyomás csökkentése érdekében.

  A hipertónia egyéb kezelései az életmód módosításait tartalmazzák. A kiegyensúlyozott étrend alacsony sótartalma segíthet a magas vérnyomás kezelésében. Egyéb változások a következők:

  • A dohányzás abbahagyása
  • A stresszszintek csökkentése
  • Rendszeresen gyakorlás

  Olvassa el a A legjobb gyakorlatok az asztma számára.

  A magas vérnyomásban és asztmában szenvedő embereknek konzultálniuk kell az orvoshoz a legjobb kezelési program meghatározása érdekében. Mindkét körülmény egyszerre történő kezelése rendszeres kezelési módosításokat igényelhet.

  Outlook

  Mind a hipertónia, mind az asztma viszonylag gyakori feltételek, és megfelelő kezelési és életmód -módosításokkal a legtöbb ember képes kezelni ezeket a feltételeket.

  Ha egyszerre fordulnak elő, az orvosoknak meg kell változtatniuk a kezelési terveket. Egyes hipertóniás gyógyszerek súlyosbíthatják az asztma körülményeit. Lehet, hogy mindkét feltételű embereknek alternatív kezelési lehetőségeket kell feltárniuk.

  A 2019-ben befejezett klinikai vizsgálat megvizsgálta a béta-blokkolók használatát az asztma tünetek hosszú távú kezelésére. Noha ezek a gyógyszerek általában hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez, a kutatás azt sugallta, hogy a hosszú távú felhasználás csökkentheti a légúti gyulladást és javíthatja az asztma tüneteit.

  További kutatások még ígéretesebb kezelésekhez vezethetnek, amelyek mindkét körülményt együtt képesek kezelni.

  Összegzés

  A hipertónia és az asztma két olyan feltétel, amely egyszerre fordulhat elő. Egyes vérnyomás -gyógyszerek súlyosbíthatják az asztma tüneteit, és az asztma -enyhítők viszont befolyásolhatják az ember vérnyomását.

  A gyógyszeres kezelés és az életmód beállításának megfelelő kombinációjával az emberek mindkét feltételt kezelhetik. A

  orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.